Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
21.3 C
Thessaloniki
Αρχική LagadasPress.gr Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για την προστασία των δασών

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για την προστασία των δασών

Μετά την πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα 15 μέτρα, για την προστασία των δασών.

 • Ενίσχυση των εναερίων μέσων, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα παραλάβει το 2026 (ή το αργότερο το 2027) τα νέα Canadair 515.
 • Παραγωγική αξιοποίηση των δασών, με οργανωμένη εκμετάλλευση της ξυλείας και της βιομάζας και μεγάλους σύγχρονους δασικούς συνεταιρισμούς.
 • Αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με περισσότερα από 200 εκατομμύρια να ανακατευθύνονται σε δράσεις πρόληψης και προστασίας.
 • Προμήθεια πάνω από εκατό drones που θα μπορούν να παρακολουθούν ευαίσθητα σημεία, πολλές φορές και με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να μπορεί το Πυροσβεστικό Σώμα να ενημερώνεται αμέσως για μια εστία φωτιάς όταν εκδηλωθεί.
 • Αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου.
 • Συνδρομές σε προηγμένα δορυφορικά συστήματα καταγραφής θερμότητας που θα δίνουν πιο κοντά σε real time ενημέρωση για την πορεία μιας πυρκαγιάς.
 • Νέες προσλήψεις τόσο στη δασική υπηρεσία όσο και στην Πυροσβεστική, με 500 δασολόγους, 1.000 πυροσβέστες και νέο εποχικό προσωπικό.
 • Ψηφιακή πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο που θα εντοπίζει ακαθάριστα οικόπεδα και θα μπορεί να καταλογίζει και αυτομάτως πρόστιμα στον ιδιοκτήτη και στον δήμο που αδιαφορεί.
 • Άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν τα εδάφη και να διευκολυνθεί η φυσική αναγέννηση.
 • «Evros Pass», στο πρότυπο του «North Evia Pass», ώστε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς την περιοχή αυτή.
 • Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο μέχρι το τέλος της χρονιάς.
 • Πρόσκληση σε Ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν την πυρκαγιά στη Δαδιά, να ετοιμάσουν ένα αντικειμενικό πόρισμα για τα αίτιά της, αλλά και ιδέες και προτάσεις για την αναγέννηση αλλά και την προστασία του μοναδικού αυτού δάσους.
 • Νέο πλαίσιο ποινών για τους εμπρηστές, καθώς, σε συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, θα κατατεθούν στη Βουλή επιπρόσθετες διατάξεις για αύξηση των προστίμων και άμεση φυλάκιση ακόμα και για τις περιπτώσεις απλής αμέλειας.
 • Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ελεγχθούν δήμοι οι οποίοι ανέχονται παράνομες χωματερές ή «κλείνουν το μάτι» σε επικίνδυνες πρακτικές δημοτών. Οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν ευθέως με τη διάθεση πόρων, ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε δήμου, και στον τομέα των δράσεων πρόληψης κατά των δασικών πυρκαγιών. Ακόμη όλοι οι δήμαρχοι θα αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων δεικτών που θα υποδεικνύουν πόσο συνεπείς είναι με τις οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των δημοτών τους και τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιούνται.
  Ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής και ενεργοποίησης της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο, περισσότεροι και εκπαιδευμένοι εθελοντές.
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ

Ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοση νέου τύπου ταυτότητας

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες η πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας. Η ταυτότητα όπως τη γνωρίζουμε μέχρι...

Νέα δημιουργική θητεία Τσαμασλή, το μήνυμα της συγκέντρωσης στην Περαία

Μήνυμα για νέα δημιουργική θητεία του Γ. Τσαμασλή και του συνδυασμού "ΘΕΡΜΑΓΙΚΟΥ", έστειλε η Περαία, σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, πρωτοφανή για τα δεδομένα του...

Αποκάλυψη Σοκ! Η κα. ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ δεν είναι κάτοικος του Δήμου Λαγκαδά !!!

Στο χθεσινό debate,  στην TV100, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων του δήμου Λαγκαδά νικητής ήταν  ένας . Η «ΕΙΔΗΣΗ». Μια είδηση, που άφησε άφωνους μεσημεριάτικα...

Ισχυρή και καθαρή εντολή ζήτησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Στ. Αναγνωστόπουλος από τους πολίτες των Κουφαλίων

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Αναγέννησης – Νέα Αρχή» και του υποψηφίου Δημάρχου Χαλκηδόνος, Σταύρου Αναγνωστόπουλου. Στην...

Χρήστος Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

«Απόφαση της πολιτείας είναι η υποστήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της εκτεταμένης χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας,...

Χειμαρρώδης ο Γιάννης Αναστασιάδης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην Euro tv (VIDEO)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, στον τηλεοπτικό σταθμό, της Κεντρικής Μακεδονίας, EURO τηλεόραση και στον...