Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
14.2 C
Thessaloniki
Αρχική LagadasPress.gr Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης...

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. κ Πλάτωνα

Κλήρος και ο Λαός της Μητροπόλεως Λαγκαδά,  υποδέχτηκε  το Σάββατο 13 Νοεμβρίου,  τον νέο Μητροπολίτη  Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνα.

Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτου , πραγματοποιήθηκε  στην πλατεία «Μητροπολίτου Σπυρίδωνος», από τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη και τον Τοποτηρητή της Ι.Μ. Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο.

Στη συνεχεία   στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο A’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, ανέγνωσε από άμβωνος τη σχετική Εγκύκλιο  και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου,  κι αμέσως μετά ετελέσθη η πανηγυρική Δοξολογία και η Τελετή Ενθρονίσεως.

- Διαφήμιση -

Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο οποίος και μετέφερε τις Ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον νέο Μητροπολίτη, ενώ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος.

Κατόπιν τον νέο Μητροπολίτη, προσφώνησαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και μέχρι σήμερα Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος,  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης (ο οποίος δώρισε στον νέο μητροπολίτη ένα εκκλησιαστικό εγκόλπιο)  και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, π. Ευσέβιος Σπουργίτης,  εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της επαρχίας.

Ακολούθησε ο Ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνος, ο οποίος μέσα από αυτόν έστειλε μήνυμα αγάπης, ενότητος και ομοψυχίας προς όλους, για την προαγωγή του ποιμαντικού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μία θυσιαστική διακονία, για το καλό του λαού και την προάσπιση των δικαίων της Πατρίδος μας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έρχεται ως πατέρας, αδελφός και φίλος, ο οποίος πάντοτε θα αγρυπνεί και θα προσεύχεται για τα προβλήματα και τις αγωνίες όλων, κλήρου και λαού τονίζοντας ότι θα αξιοποιήσει τα χαρίσματα και τις ικανότητες όλων για την προαγωγή του έργου της Τοπικής Εκκλησίας, μέσα από πνεύμα αμοιβαίας κατανοήσεως και εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε δέ, ότι μόνον η αγάπη θα είναι το όπλο και η δύναμίς του εφεξής, ως απαραίτητο στοιχείο προόδου.

Εξέφρασε, επίσης, τον βαθύτατο σεβασμό του προς τη Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και στον προεστώτα αυτής Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον και τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον για την πατρική του στοργή και αγάπη, όλα αυτά τα έτη που υπηρέτησε πλησίον του. Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει θερμώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγον, ο οποίος θεαρέστως εποίμανε επί ένα έτος ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς επίσης τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι οποίοι τον ετίμησαν με την ψήφο τους και την παρουσία τους την σημερινή ξεχωριστή ημέρα για εκείνον, ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει ιδιαιτέρως τον αοίδιμο και πολύκλαυστο προκάτοχό του Μητροπολίτη κυρό Ιωάννη, τον αδελφικό του φίλο, ο οποίος πάντοτε εξεδήλωνε ιδιάζουσα αγάπη και τιμή προς το πρόσωπόν του, υποσχόμενος ότι θα κάνει τα πάντα για να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του.

Στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σύρου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος,  Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, καθώς επίσης οι Καθηγούμενοι των Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών Δοχειαρίου Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Αμφιλόχιος και Εσφιγμένου Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Λαγκαδά, βουλευτές, εκπρόσωποι  των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,  αντιπροσωπίες των μαθητών των σχολείων της περιοχής, Πολιτιστικών, Αθλητικών Συλλόγων της επαρχίας του Λαγκαδά.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ

8ο Panorama Charity Fun Run «Μελίνα Λαζαρίδου» γιορτή Αθλητισμού και Ανθρωπιάς!

Για όγδοη χρονιά το Πανόραμα «πλημμύρισε» την Κυριακή για καλό σκοπό από μεγάλους και μικρούς δρομείς! Το 8ο Panorama Charity Fun Run «Μελίνα Λαζαρίδου»,...

Θ. Καράογλου: «Ο νέος κώδικας φορολογικής διαδικασίας ανοίγει νέο κεφάλαιο στη σχέση των φορολογουμένων με την εφορία»

Στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη σχέση των φορολογουμένων με την εφορία ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αναφέρθηκε ο εισηγητής...

Ν. Νικολόπουλος: Η Αλαζονεία του 41% οδηγεί τον Μητσοτάκη σε πολιτικό όλεθρο στις ευρωεκλογές

Άρθρο Νίκου Νικολόπουλου (Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος) Δύσκολος προοιωνίζεται ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως καταδεικνύεται και από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης...

Καταγγελία του Ευρωβουλευτή Εμ. Φράγκου για υπέρμετρη βία κατά των οπαδών του ΠΑΟΚ στo Μπρυζ

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έστειλε Επιστολή στον Επίτροπο κ. Σχοινά για τα χθεσινά απαράδεκτα γεγονότα. Ο...

Θέατρο Σκιών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νικης από τον καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Στανίση

Από την Τετάρτη 24 έως και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχεται με μεγάλη χαρά, τον...

Ευρεία σύσκεψη του Υπ. Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια στο Πανόραμα για τις πυρκαγιές

Από το Δημαρχείο Πανοράματος δόθηκε φέτος το «σήμα» επαγρύπνησης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής...