Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021
25 C
Thessaloniki
Αρχική LagadasPress.gr Εγκρίθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή της Μ.Ε.Α ...

Εγκρίθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή της Μ.Ε.Α στην περιοχή του Λαγκαδά

Την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ( ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Παρουσία του ΓΓ Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου η ΕΕ του ΦοΔΣΑ ΚΜ και μετά από εισήγηση του προέδρου Μ. Γεράνη ενέκρινε την προκήρυξη της 1ης φάσης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού που περιλαμβάνει την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ Δ. Τομέα στην περιοχή του δήμου Λαγκαδά.

Όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος το έργο αυτό του Περιφερειακού Συνδέσμου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη χώρα και ένα αποφασιστικό βήμα στην κοινή προσπάθεια κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης να πάψουμε να είμαστε ουραγοί της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Πιστεύουμε είπε ο κ Γραφάκος στη Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την οποία υλοποιείται το έργο και με συνεργασία, πρόγραμμα και δουλειά θα πετύχουμε όλους τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων με πρώτο από όλους τη μείωση του υπολείμματος ταφής σε ποσοστά κάτω του 10% επί του συνόλου.

- Διαφήμιση -

Από την πλευρά του ο κ. Γεράνης ευχαρίστησε τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τους δυο Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον πρώην Κωστή Χατζηδάκη και νυν Κώστα Σκρέκα για την καθοριστική συμβολή τους υπογράμμίζοντας ότι με το έργο αυτό ανοίγει ο κύκλος της κατασκευής μιας σειράς υποδομών όπως η ΜΕΑ Ανατολικού που περιλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και θα οδηγήσουν την Κ. Μακεδονία στη νέα εποχή της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης όλων των ανακυκλώσιμων υλικών.
Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ εξοικονομούνται χρήματα και ορθολογικοποιείται το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των έργων ενώ με την αυστηρή εποπτεία του δημοσίου εξασφαλίζεται η εφαρμογή των όρων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Το στοίχημα για μια πιο καθαρή και πιο αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων τώρα κερδίζεται. Με την προώθηση του σχεδίου της ενεργειακής αξιοποίησης στο δίκτυο της Εγνατίας Οδού από τη Θράκη μέχρι το Ιόνιο που έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση της ΝΔ οι πολίτες της Β. Ελλάδας θα δουν να υλοποιείται η οριστική και καθαρή λύση της διαχείρισης όλων των στερεών αποβλήτων.

Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊο πήραν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Κ. Γιουτίκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κ. Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, Αντιδήμαρχος Δήμου Ηράκλειας Στέφανος Χατζηιωαννίδης, Αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλειος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Κατερίνης Γεώργιος Κυριακίδης.

Το έργο της ΜΕΑ Δ. Τομέα είναι επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από δημόσια κεφάλαια εως 60 εκατ. ευρω. και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών , μονάδα παραγωγής δευτερογενών προϊόντων καθώς και τη μονάδα βιοαποβλήτων από προ διαλεγμένα για μετατροπή τους σε κομποστ υψηλής ποιότητας.

Η εγκατάσταση θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης θα δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και θα εξυπηρετεί :
Τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας
Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. H Μονάδα θα ενσωματωθεί σε ένα σύγχρονο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Κέντρα έρευνας και καινοτομίας, χώρους εκπαίδευσης φοιτητών ή μαθητών, υποδομές πρασίνου και αναψυχής, δημοτικούς λαχανόκηπους, πειραματικούς αγρούς.

Επίσης έχει συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
για την ανάδειξη της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πρότυπο κέντρο καθημερινής σύνθεσης της πανεπιστημιακής έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής σε έναν θεμελιώδους σημασίας τομέα για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη στη χώρα μας: τη διαχείριση και αξιοποίηση απορριμμάτων.

Στο σχεδιασμό και λειτουργία στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ ειδικών χώρων (π.χ. αμφιθέατρο, εργαστήρια) που θα διατεθούν στο ΑΠΘ για να ενταχθούν στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση από το προπτυχιακό μέχρι το διδακτορικό και ερευνητικό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen + twenty =

- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ

Νέο Yπερσύγχρονο Kαδοπλυντήριο προμηθεύτηκε ο Δήμος Λαγκαδά (video)

Για πρώτη φορά για τις περισσότερες Δημοτικές Ενότητες και μετά από χρόνια για την Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαγκαδά ,...

Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών

Το Υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο του νέου Νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών...

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα του ναζισμού στο Ασβεστοχώρι την Κυριακή 25 Ιουλίου

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου κυλάει, αλλά δεν ξεχνάμε! Η ιστορία δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας» Φόρο τιμής στη...

O ΤΙΤΑΝ δημιουργεί το εργοστάσιο του μέλλοντος αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, δημιουργεί το έξυπνο εργοστάσιο τσιμέντου του μέλλοντος εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνουν...

Σε εξέλιξη οι συνδέσεις Φυσικού Αερίου σε Κύμινα και Νέα Μάλγαρα

Η δέσμευση του δήμαρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη και της διοίκησης του δήμου για την άμεση σύνδεση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις κοινότητες Κυμίνων και Νέων...

Σύγχρονους Υπόγειους Κάδους τοποθέτησε ο Δήμος Λαγκαδά

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του τομέα της καθαριότητας αλλά και της αισθητικής αναβάθμισης του αστικού τοπίου κάνει ο...