Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022
2.7 C
Thessaloniki
Αρχική LagadasPress.gr Σ. Φάμελλος: Ένας κρίσιμος χρόνος χαμένος για το Εξοικονομώ

Σ. Φάμελλος: Ένας κρίσιμος χρόνος χαμένος για το Εξοικονομώ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις, κατόρθωσε να παγώσει για έναν ολόκληρο -και πολύ κρίσιμο- χρόνο το Πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Παρά την κρισιμότητα της εξοικονόμησης ενέργειας για τα θέματα της μετάβασης και της κλιματικής ουδετερότητας, αλλά και για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς για να εκδοθεί ο Οδηγός του νέου Εξοικονομώ. Έχουν παγώσει παράλληλα, για έναν χρόνο οι πληρωμές για δεκάδες χιλιάδες έργα Εξοικονομώ-Αυτονομώ της προηγούμενης προκήρυξης, δημιουργώντας ασφυξία στην τεχνική αγορά.

Στις 29 Ιουλίου 2021, ο Κ. Σκρέκας δήλωνε ότι «Τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο νέο «Εξοικονομώ» που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά».

- Διαφήμιση -

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, μετέφερε τις αιτήσεις για το τέλος Οκτωβρίου, ανακοίνωσε «ειδική μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, με τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας» και εξήγγειλε ένα δικαιότερο πρόγραμμα με βάση την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας και το προτεινόμενο κόστος παρεμβάσεων.

Τελικά και ασθμαίνοντας, στις 03 Δεκεμβρίου 2021, αναρτήθηκε ο τελικός οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ 2021», χωρίς όμως να έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Ελπίζουμε να προλάβουν την έκδοσή της, ώστε να ισχύσει η αναγραφόμενη ημερομηνία έναρξης στις 13/12!
Ο οδηγός λαμβάνει μεν υπόψη τις αυξήσεις τιμών των υλικών, όμως δεν υπάρχει η δέσμευση του κ. Σκρέκα για «έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά»! Οι «κόφτες» που έχουν εισαχθεί στο Πρόγραμμα, στη βαθμολόγηση, οδηγούν τους ωφελουμένους να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ίδια κεφάλαια.

Παραμένουν εκτός ταυτόχρονα, όλα τα ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές κατηγορίας 5, ενώ η συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων δε θα λύσει κανένα πρόβλημα εφόσον έχει περιορισμένο προϋπολογισμό. Εκφράζουμε από τώρα τον προβληματισμό μας για την ουρά επιλαχόντων που θα δημιουργηθεί και θυμίζουμε ότι, ενώ παρέλαβε ουρά 35.000 επιλαχόντων από το «Εξοικονομώ Ι» το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βρει πόρους για να καλύψει έστω τα 25.000 νοικοκυριά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστηρίζει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο επί κυβέρνησής μας ήταν ένα πετυχημένο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, είχε διαθέσει 670 εκατ. ευρώ για 65.000 οικογένειες και είχαμε δεσμευτεί για τη συνεχή χρηματοδότηση και λειτουργία του.
Τελικά, επί ΝΔ και από την σπατάλη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του κ. Χατζηδάκη, – 870 εκατ. ευρώ για όφελος μόνο 37.000 νοικοκυριών – καταλήγουμε με έναν χρόνο καθυστέρηση σε ένα Πρόγραμμα που αφήνει έξω τα νοικοκυριά που δε διαθέτουν μεγάλα ίδια κεφάλαια.

Και όλα αυτά ενώ το Εξοικονομώ αποτελεί κεντρικό άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που πρέπει να επεκταθεί άμεσα στα Δημόσια και στα Επαγγελματικά Κτίρια, για τα οποία δεν έχει κάνει ακόμη κάτι η κυβέρνηση. Ενώ το πρόγραμμα έπρεπε να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο επίσης είναι εκτός στόχων απορρόφησης για το 2021.

Θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Εξοικονόμησης Ενέργειας με ένα ανοικτό συνεχές πρόγραμμα, ώστε να φτάσουμε στον φιλόδοξο στόχο των 40.000 ετήσιων παρεμβάσεων, τηρώντας παράλληλα το στρατηγικό στόχο της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και με ειδικά προγράμματα για τις λιγνιτικές περιοχές.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − 18 =

- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ

Συνέντευξη της 24χρονης Γεωργίας που βιάστηκε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο (video)

Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στο zougla.gr  η 24χρονη Γεωργία Μπίκα που βιάστηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. https://youtu.be/iONvrOCSjrk

Με νέο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό ενισχύεται ο Δήμος Χαλκηδόνος

Με νέο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό πρόκειται να ενισχυθεί, έπειτα από πολλά χρόνια, ο Δήμος Χαλκηδόνος, μέσω της προκήρυξης 13Κ/2021 του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση...

Βόμβα 134.000 ευρώ έσκασε στον Δήμο Λαγκαδά από παλιό απλήρωτο έργο στο Ζαγκλιβέρι

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες ότι επιδόθηκε στον Δήμο Λαγκαδά δικαστική απόφαση με την οποία εργολάβος διεκδικεί από τον δήμο 134.000 ευρώ για...

Ψαράς & Καραμπέτη απογείωσαν την τηλεθέαση της ΕΡΤ1 με την πρεμιέρα – «Αγάπη Παράνομη»

Πρεμιέρα είχε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου η νέα μίνι δραματική σειρά της ΕΡΤ1 «Αγάπη Παράνομη» στην οποία πρωταγωνιστούν ο συντοπίτης μας από το ΣΟΧΟ...

Επιπλέον μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Αναλυτικοί πίνακες των δικαιούχων

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων λαμβάνουν δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των...

Πρόσκληση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη στους Καλλιτέχνες που διαμένουν στον δήμο

H Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη (Κ.Ε.Π.Α.Π) σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη, απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους...