Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου.
Το δημογραφικό είναι “βόμβα” στα θεμέλια της χώρας.
Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί “βόμβα” στα θεμέλια της χώρας. Είναι μείζον εθνικό ζήτημα και έχει δυο διαστάσεις, την ποσοτική και την ποιοτική .
Οι στατιστικοί δείκτες είναι αμείλικτοι! Η Ελλάδα γερνάει και μικραίνει πληθυσμιακά. Κατά 3,5% την τελευταία δεκαετία όπως μαρτυρούν στοιχεία σχετικών ερευνών. Σήμερα, ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι άνω των 46 ετών, το 2000 ήταν άνω των 39 ετών. Περισσότεροι από 1 στους 5 κατοίκους της χώρας είναι πάνω από 65 ετών, ενώ το ποσοστό των άνω των 80 ετών είναι 6% (διπλάσιο σε σχέση με αυτό του 2000). Την ίδια στιγμή οι γεννήσεις το 2023 ήταν 56.646 λιγότερες από τους θανάτους, σαν να “έσβησε” μια πόλη του μεγέθους της Ξάνθης ή των Σερρών και το 2022 οι γεννήσεις έπεσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κάτω από τις 80.000, έναντι 150.000 το 1980.
Τα στοιχεία δεν είναι απλώς ανησυχητικά αλλά τρομάζουν, διότι το δημογραφικό αποτελεί ” βόμβα” στα θεμέλια της χώρας. Μια “βόμβα”, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα υπονομεύοντας την ύπαρξη του Έθνους μας. Το περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προειδοποιώντας ότι “έχουμε το δεύτερο οξύτερο δημογραφικό σε ολόκληρη την Ε.Ε., με πρώτη την Ιταλία και δυστυχώς οι προβολές δείχνουν ότι μετά από μερικά χρόνια θα έχουμε το χειρότερο δημογραφικό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Άρα βρισκόμαστε στο σημείο “μηδέν”.
Απέναντι στις δυσμενείς διαπιστώσεις υπάρχει μόνο ο δρόμος της θετικής και πολυμέτωπης αντιμετώπισης του ζητήματος από την Πολιτεία. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε η κυβέρνηση απαντά στην εθνική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας δίνοντας έμφαση στη στήριξη των νέων γονέων, στην ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού και στην αντιμετώπιση των δημογραφικών ανισοτήτων. Η παροχή βοήθειας στις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, η αναβάθμιση των προγραμμάτων βρεφονηπιακών σταθμών, η επέκταση του προγράμματος “Νταντάδες της Γειτονιάς”, το στεγαστικό πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, η αύξηση στα 250 ευρώ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η ενίσχυση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και η δια βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 οικογένειας, είναι δράσεις και παρεμβάσεις που θέτουν στο επίκεντρο την θετική και πολυμέτωπη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όμως το δημογραφικό πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο πληθυσμιακό σκέλος, αφού εκτός από ποσοτική έχει και ποιοτική διάσταση. Ο λόγος είναι ότι όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης γήρανσης του πληθυσμού τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκείται στο ασφαλιστικό σύστημα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι δεν είναι μακριά ο καιρός που ένας εργαζόμενος θα αντιστοιχεί σχεδόν σε έναν συνταξιούχο. Η παραπάνω αναλογία υπονομεύει τη δυνατότητα της πατρίδας μας να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, αφού από το 2050 και μετά η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειώνεται σταδιακά, καθώς θα μειώνεται και ο αριθμός των συνταξιούχων λόγω της μείωσης του πληθυσμού. Σκεφτείτε, επίσης, ότι φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 220.000 συμπολίτες μας, ενώ θα γεννηθούν λιγότερα από 80.000 μωρά.
Ως εκ τούτου βασική μας επιδίωξη, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, είναι η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την οικογένεια και το παιδί, το οποίο θα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών στο σύνολο του κύκλου ζωής τους. Αυτή είναι η στρατηγική μας και βάσει αυτής εφαρμόζουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να περιορίσουμε τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.