Την εφαρμογή ενός ενιαίου σχεδίου για «Ασφαλή Τουρισμό» για όλη την χώρα και όλες τις αφίξεις ζήτησε με ερώτηση του από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού ο Βουλευτής ΝΔ Β´ Θεσσαλονίκης Δ. Βαρτζόπουλος.
Μετά την αποδοχή της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού προς διευκόλυνση των μετακινήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά βέβαια στην έκδοση μιας αξιόπιστης «πράσινης κάρτας» που συμπληρώνεται και με την καταχώρηση ενδεχομένης παλαιάς νόσησης ή πρόσφατου pcr test. Τούτο θα μπορούσε, να συμφωνηθεί και διμερώς με τις κυριότερες άλλες χώρες τουριστικής προέλευσης. Και πάλι όμως δεν αρκεί για την χώρα μας δεδομένου, ότι δεν ισχύει για τους προερχομένους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν είναι δυνατόν, να αναμένουμε από τους βόρειους γείτονές μας, ούτε υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, ούτε αξιόπιστα tests, όπως δεν είναι δυνατόν, να γίνονται αυτά τα tests στις πύλες οδικής εισόδου. Δημιουργείται έτσι ουσιαστικό θέμα ασφαλείας όσον αφορά τον οδικό τουρισμό εν γένει και ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα, επεσήμανε ο Βουλευτής.
Η μόνη εφικτή λύση είναι ένα γενικευμένο αυστηρό σύστημα testing το πρώτο 24ωρο μετά την άφιξη. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρότεινε την διενέργεια rapid tests σε πελάτες και εργαζομένους. Ειδικότερα η ΠΟΞ επισήμανε, ότι στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δυναμικότητος άνω των 50 κλινών είναι υποχρεωτικό ούτως ή άλλως, πέραν της τηρήσεως των ειδικών αντί-COVID υγειονομικών πρωτοκόλλων, να συμβάλλονται με ιατρό κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διενέργεια των ελέγχων. Δεδομένου, ότι τα στοιχεία των πελατών καταχωρούνται υποχρεωτικώς από το ξενοδοχείο βάσει διαβατηρίου, άρα υπάρχει η σχετική βάση δεδομένων, θα μπορεί, να γίνεται γρήγορα ο εντοπισμός και η καταγραφή των κρουσμάτων από τον υπεύθυνο ιατρό. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται και η άμεση συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ιχνηλάτησης και αποφυγής της διασποράς.
Η φύση του προβλήματος, που θα αντιμετωπίσουμε, επιβάλλει την εφαρμογή αυτής της προτάσεως σε όλα ανεξαιρέτως τα τουριστικά καταλύματα κάθε μορφής.
Θα δημιουργηθεί έτσι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων των εισερχομένων στην χώρα με καταγραφή του χώρου διαμονής, όπου ο υπεύθυνος ιατρός θα καταχωρεί για όσους δεν διαθέτουν την «πράσινη κάρτα» εντός 24ωρου το αποτέλεσμα των rapid tests. Τα οποία θα διενεργεί ο ίδιος, είτε ειδικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, με δική του ευθύνη, όπως φυσικά και κάθε επιβεβαιωμένη νόσηση. Ιδανικά αυτή η βάση δεδομένων θα μπορούσε, να συμπληρώνεται από τις πύλες οδικής εισόδου, αρκεί όμως και η καταχώρηση στο τελικό κατάλυμα.
Αναπόφευκτη εμφανίζεται, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος, και η υποχρεωτικότητα (με έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης) του εμβολιασμού του προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα με την εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού κατά ηλικιακή κατηγορία και μετά την ολοκλήρωση των ευπαθών ομάδων ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό θα δημιουργούσε εγκαίρως μια ασφαλή βάση.