«Τυριά «τύπου φέτας» ή λευκά τυριά στην αγορά με ψευδή αναφορά ως «φέτα» προκαλούν τεράστιο πλήγμα στην Ελληνική παραδοσιακή τυροκομική παραγωγή» όπως επισημαίνει στην ερώτηση που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κ. Εμμανουήλ Φράγκος.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης), με ερώτησή του προς την Επιτροπή, αναφέρει το ζήτημα της εμπορικής υποχώρησης της φέτας έναντι του λευκού τυριού εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.
«Διεθνώς, η ύπαρξη αναφορών σε τυρί «τύπου φέτας», αλλά και η ψευδής αναφορά σε φέτα για λευκά τυριά, αποτελούν ένα αθέμιτο πλήγμα στην ελληνική φέτα. Δυστυχώς, περιπτώσεις ψεύτικης φέτας έχουν υπάρξει από πλήθος χωρών, όπως Τουρκία, ΗΠΑ, Τσεχία, Δανία, Χιλή, Ισλανδία, κ.α.
Με χαρακτηριστικό ανθελληνικό μίσος, τουρκικές εταιρίες, όπως η αεροπορική Pegasus, διαθέτουν λευκό τυρί (“beyaz peynir”), το οποίο επιλέγουν να αποκαλούν “feta” στην αγγλική μετάφραση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής κ. Φράγκος.
Διαβάστε την ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Φράγκου.
Θέμα: Επιθέσεις κατά της «φέτας» από παραγωγούς λευκού τυριού διεθνώς και υποχώρησή της ακόμα και εντός Ελλάδας.
Η δυναμική της φέτας υποχωρεί παράλληλα στην ενίσχυση των λεγόμενων «λευκών τυριών» από αγελαδινό γάλα.
Ακόμα και εντός της ελληνικής αγοράς, η φέτα κατέγραψε το χαμηλότερο μερίδιο της πενταετίας 2017-2022 προσεγγίζοντας το 52% τον Οκτώβριο 2022. Αντιστοίχως, το 2018 και το 2019 ήταν 58%. Αντιθέτως, το λευκό τυρί κερδίζει έδαφος έναντι της φέτας, ευρισκόμενο το 2018 και το 2021 στο 15%, ενώ το 2022 προσέγγισε το 20%. Οι πωλήσεις φέτας σε τζίρο αυξήθηκαν το 2022 περίπου 10% και του «λευκού τυριού» κατά περίπου 34%.
Η αύξηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος (συνέπεια της αύξησης των ζωοτροφών) συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης. Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα οδηγήσει περαιτέρω στην υποχώρηση της φέτας.
Διεθνώς, η ύπαρξη αναφορών σε τυρί «τύπου φέτας», αλλά και η ψευδής αναφορά σε φέτα για λευκά τυριά,
αποτελούν ένα αθέμιτο πλήγμα στην ελληνική φέτα. Δυστυχώς, περιπτώσεις ψεύτικης φέτας έχουν υπάρξει
από πλήθος χωρών, όπως Τουρκία, ΗΠΑ, Τσεχία, Δανία, Χιλή, Ισλανδία, κ.α.
Με χαρακτηριστικό ανθελληνικό μίσος, τουρκικές εταιρίες, όπως η αεροπορική Pegasus, διαθέτουν λευκό
τυρί (“beyaz peynir”), το οποίο επιλέγουν να αποκαλούν “feta” στην αγγλική μετάφραση.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μέσο άμεσης επιβολής αποτελεσματικών οικονομικών αντίμετρων σε
κράτη και μικρές/μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ονομάζουν «φέτα» προϊόντα που δεν ευθυγραμμίζονται με
τα ευρωπαϊκά πρότυπα;
2) Πώς αλλιώς σκοπεύει να στηρίξει την προώθηση της αυθεντικής φέτας υπό τις δεδομένες συνθήκες;