Τη βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός του 2024 κλείνει τον κύκλο της ύφεσης για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Παίρνοντας το λόγο, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι χάρη στη συνετή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με κύρια χαρακτηριστικά την εγκράτεια και τον προγραμματισμό, η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η κοινωνία πλησιάζει όλο και περισσότερο στην ανάκτηση κεκτημένων που απολάμβανε πριν από 14 χρόνια.
«Φυσικά δεν επιστρέψαμε εξ ολοκλήρου στα επίπεδα προ του 2009. Ωστόσο, η Ελλάδα ανοίγει βηματισμό κάνοντας άλματα προόδου στην ανάπτυξη» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η εθνική μας οικονομία στις εξωγενείς κρίσεις.
Μιλώντας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ανέφερε ότι αποδεικνύεται στην πράξη πως «μπορεί να ασκηθεί αναπτυξιακή πολιτική που να συνδυάζει δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία», υπενθυμίζοντας ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται κατά 9,1% δίχως να αυξηθούν οι φόροι.
Όπως ανέφερε: «Ενώ ο προϋπολογισμός του 2024 κατατέθηκε υπό το βάρος των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών, παίρνει ώθηση από τα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρώπης, την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση του εξωτερικού χρέους με όρους ΑΕΠ και τις ευοίωνες προοπτικές όσον αφορά στο σκέλος των επενδύσεων».
Πρόσθεσε, δε, ότι τη νέα χρονιά η ελληνική οικονομία θα προχωρήσει με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, χαμηλότερο πληθωρισμό 2,6%, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους και περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
Όσον αφορά στις παροχές, εστίασε στις αυξήσεις που θα λάβουν μετά από 14 χρόνια, από 1ης Ιανουαρίου 2024, περισσότεροι από 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στις αυξήσεις 3% που θα λάβουν για δεύτερη χρονιά περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι, στην άρση του παγώματος τριετιών για τους μισθωτούς, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και στην αύξηση κατά 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για 1,3 εκατομμύρια φορολογουμένους με παιδιά.
Ειδική αναφορά έκανε και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, καθώς αυξάνονται κατά 20% οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, με τη χρηματοδότηση νοσοκομείων να ανέρχεται σε 481 εκ. ευρώ και για την εκπαιδευτική δραστηριότητα κατά 255 εκ. ευρώ.
«Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος που κατατίθεται με αναβαθμισμένη την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πλέον, η ελληνική οικονομία θα κινείται σε ιστορικά υψηλά όσον αφορά στο ονομαστικό ΑΕΠ» τόνισε στον επίλογο της τοποθέτησής του ο κ. Καράογλου.