Νέα ερώτηση για το ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) κατέθεσαν πενήντα ένα (51) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, σε συνέχεια ερώτησης που είχε υποβληθεί το Φεβρουάριο του 2022, στην οποία δόθηκαν ελλιπέστατες απαντήσεις και αναλήφθηκαν ελάχιστες πρωτοβουλίες για το ζήτημα έκτοτε.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι από τον Αύγουστο του 2021, η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αφήσει τις ΔΕΥΑ με ελάχιστη στήριξη. Με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης των ΔΕΥΑ, την απογείωση του ενεργειακού κόστους, ιδιαίτερα μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2022. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι τελικές τιμές ρεύματος (με επιδότηση) που χρεώνονται σε εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ είναι έως και 515% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο και 407% τον Οκτώβριο του 2022, σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν από τους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν μεμονωμένες ΔΕΥΑ, όπου το κόστος μέσα σε μια χρονιά φαίνεται ότι έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η οποία πλέον δεν χωρά περαιτέρω αναβολή δράσης από την Πολιτεία, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών ενημέρωση για τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις ΔΕΥΑ και να αποφευχθούν οι ρευματοκοπές αλλά και η αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης αποχέτευσης, σε μια περίοδο ακραίας ακρίβειας για τους πολίτες. Επισημαίνουν επίσης ότι η ελλιπής στήριξη, όπως προκύπτει μέχρι σήμερα, δείχνει ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η απαξίωση και εν τέλει η χρεοκοπία των ΔΕΥΑ. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εδώ και τριάμισι χρόνια και τις δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης να παραχωρήσει, μέσω ΣΔΙΤ, τις νέες υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων και να επαναφέρει τη «μνημονιακή» αντιμεταρρύθμιση της δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.