Εντείνονται προληπτικά οι δράσεις κατά των κουνουπιών στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη με εντολή του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη με αφορμή το κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκε πρόσφατα στον γειτονικό δήμο Θέρμης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ένα από τα έως τώρα 13 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκαν στη χώρα, διαγνώστηκε στη δημοτική κοινότητα Θέρμης.
Προληπτικά λοιπόν ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη κατ’ εντολή του δημάρχου σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών ελέγχει κατοικίες της ευρύτερης περιοχής που γειτνιάζει με τον δήμο Θέρμης. Ήδη ελέγχονται περίπου 100 κατοικίες στην περιοχή και από τις δύο μεριές της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (από το ERGON Agora East Θεσσαλονίκη μέχρι τα Πράσινα Φανάρια).
«Ενισχύοντας το έργο της Περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών συμβάλλουμε με οικολογικό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι συνεργάτες του δήμου σε συνεργασία με τους γεωπόνους μας ελέγχουν κάθε 15 μέρες όλους τους χώρους σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες και παρεμβαίνουν τακτικά όπου χρειαστεί. Για λόγους προληπτικούς ήδη έχει ελεγχθεί και υπήρξε παρέμβαση σε όλο το εύρος της περιοχής που γειτνιάζει με τον δήμο της Θέρμης. Συνεχίζουμε τις δράσεις κατά των κουνουπιών φροντίζοντας για την Υγεία των συμπολιτών μας που αποτελεί την βασική και μέγιστη προτεραιότητα μας» δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.
Ακολουθούν παρακάτω οι οδηγίες που δίνει ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και τη μετάδοση της νόσου:
Πώς μεταδίδεται
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών της οικογένειας culex. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ επειδή η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ συνιστά:
· Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
· Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
· Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.