«Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, που υιοθέτησε η Ευρώπη μετά την εισήγηση του Έλληνος Πρωθυπουργού, όχι απλώς θα διευκολύνει την ελευθέρα κυκλοφορία των φυσικών προσώπων αλλά θα διασώσει κυριολεκτικώς την τουριστική περίοδο» είπε στην Ολομέλεια κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ο Βουλευτής ΝΔ Β´ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Επίσης πρότεινε: «Να εμβολιαστεί η Χαλκιδική και οι παρακείμενοι δήμοι Βόλβης και Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, ως και οι δήμοι της Πιερίας, που δέχονται το μέγιστο τμήμα του οδικού τουρισμού. Έτσι θα έχουμε όχι μόνον ένα σίγουρο και κερδοφόρο καλοκαίρι αλλά και σίγουρο χειμώνα».
«Είναι γνωστό, ότι οι πυλώνες του πιστοποιητικού διαφέρουν ουσιαστικά όσον αφορά και την επιστημονική εγκυρότητα προβλέψεως της νόσου και την αξιοπιστία των στοιχείων. Επιστημονικώς απολύτως έγκυρος, της τάξεως του 95%, είναι ο εμβολιασμός, όπως και η παλαιά νόσηση. Δεδομένου όμως, ότι οι εξετάσεις θετικοποιούνται την 2-3 ημέρα μετά μόλυνση, 1-2 ημέρες προ της κλινικής εκδήλωσης, είναι σαφές, ότι το pcr 72 ωρών δεν προστατεύει από περιστατικά, που μολύνθηκαν τις τελευταίες 5 ημέρες προ της αφίξεως στην χώρα μας. Ανεκτό το ρίσκο» υπογράμμισε ο Βουλευτής.
«Όσον αφορά την αξιοπιστία των πιστοποιητικών αυτή εξαρτάται βεβαίως απόλυτα από την χώρα εκδόσεως. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα ισχύει από 1/7 σε όλη την Ευρώπη και στα κράτη, που θα συμβληθούν με διμερείς συμφωνίες. Εμείς ήδη έχουμε τέτοιες με 23 χώρες μεταξύ των οποίων και οι μαζικής τουριστικής προέλευσης, Αγγλία, ΗΠΑ, Ρωσία, όπως και όλα τα Βαλκάνια (πλην Αλβανίας μέχρις στιγμής), που αποτελούν και τον κύριο όγκο του οδικού τουρισμού ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα. Και εδώ έγκειται το πρόβλημα καθώς, αν εξαιρέσει κάνεις την Σερβία με το σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού, στις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ακόμη όμως και στην Βουλγαρία, τα πράγματα δεν είναι καλά. Δυστυχώς και η αξιοπιστία των πιστοποιητικών -για να το πούμε κομψά- δεν είναι ευρωπαϊκού επιπέδου. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ελέγχους στα σύνορα, διότι ως γνωστόν οι ουρές καταστρέφουν το τουριστικό προϊόν» τόνισε ο Βουλευτής.
«Προς κάλυψη αυτών των κενών είχα προτείνει ένα σύστημα με self testing το πρώτο 24ωρο μετά την άφιξη και υποχρεωτική καταχώρηση σε σχέση με τα PLFs, είτε παντού, είτε στις επιβαρυμένες περιοχές» υπενθύμισε ο κ. Βαρτζόπουλος. «Εν πάση περιπτώσει εκείνο, που σίγουρα χρειαζόμαστε για την κλινική και επιδημιολογική αντιμετώπιση των περιστατικών είναι ο γιατρός. Είναι γνωστό, ότι στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δυναμικότητος άνω των 50 δωματίων ο νόμος επιβάλλει, να τον έχουν υποχρεωτικώς. Τούτο θα πρέπει, να ισχύσει πλέον για όλους. Η παρουσία ιατρού μάλιστα θα καταστεί απολύτως απαραίτητη και για να καλύψει και το testing ασφαλούς επιστροφής, που ζητείται από ωρισμένες χώρες.
Όσον αφορά τους εργαζομένους στις τουριστικές επιχειρήσεις ισχύουν τα self tests του ιδιωτικού τομέως. Σημαντικότερος βέβαια ο εμβολιασμός. Δεδομένης της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων νομίζω, ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων, όσων δηλαδή από τους 700.000 εργαζομένους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, θα είναι ωφέλιμος όχι μόνον από υγειονομικής πλευράς αλλά και ως ένα ισχυρό διαφημιστικό μήνυμα» κατέληξε ο Βουλευτής Δ. Βαρτζόπουλος.
Και πρότεινε: «Μετά την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» στις νήσους ας εμβολιάσουμε και τις χερσονήσους. Να εμβολιαστεί λοιπόν η Χαλκιδική και οι παρακείμενοι δήμοι Βόλβης και Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, ως και οι δήμοι της Πιερίας, που δέχονται το μέγιστο τμήμα του οδικού τουρισμού. Έτσι θα έχουμε όχι μόνον ένα σίγουρο και κερδοφόρο καλοκαίρι αλλά και σίγουρο χειμώνα».