Την ανάγκη ενίσχυσης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με έμπειρους αξιωματικούς και αστυφύλακες, όπως και ενόπλους, όπου και όποτε χρειάζεται, επεσήμανε στην Βουλή ο Βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσ/νικης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Το θέμα της αστυνόμευσης υποτίθεται, ότι το είχαμε λύσει θεσμικώς με το άρθρο 64 του Νόμου 4623 ήδη από τον Αύγουστο 2019, υπογράμμισε ο βουλευτής. Δεν λειτούργησε όμως για δύο λόγους:
1. Διότι οι περισσότερες Πανεπιστημιακές Αρχές προφανώς φοβήθηκαν να τον εφαρμόσουν, αποφεύγοντας να ενημερώνουν τις αστυνομικές Αρχές για παραβατικές δραστηριότητες των φοιτητών τους.
2. Διότι οι μέχρι σήμερα επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΛΑΣ δεν επέτρεπαν συνεχή παρουσία της στους πανεπιστημιακούς χώρους. Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο λύνονται όλα αυτά. Οι δικαιολογίες πλέον στερεύουν.
Ο κ. Βαρτζόπουλος επανέλαβε μάλιστα παλαιότερη πρόταση του, όλα τα ένστολα Σώματα να στελεχώνονται μέσω ενιαίων και τυποποιημένων διαδικασιών, αλλά εκτός των γνωστών Πανελληνίων. Να ακολουθούνται δηλαδή ιδιαίτερες για αυτά ειδικές δοκιμασίες, που θα εξασφαλίζουν τα ιδιαίτερα προσόντα και την ιδιαίτερη κλίση, που απαιτούνται για τους λειτουργούς τους. Τώρα μάλιστα, που οι χαλεποί καιροί περνούν και οι οικονομικές μας δυνατότητες βελτιώνονται, να προσλαμβάνονται όλοι οι νέοι αστυφύλακες με ενιαίες διαδικασίες και να έχουν ενιαία εκπαίδευση.
Είναι σκόπιμο, κατέληξε ο βουλευτής, οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα εφαρμόσουν τον νόμο, να προνοήσουν, ώστε οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, να μπορούν, να στελεχώνονται εκτός των νέων και με αστυνομικούς έμπειρους και στην διοίκηση αλλά και επί του επιχειρησιακού πεδίου. Όπως και να ενισχύονται με ένοπλα τμήματα κατά την κρίση της φυσικής ηγεσίας, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.