Την ανάγκη ουσιαστικής εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, ιδίως στα αστικά κέντρα, με συγκεκριμένα μέτρα έθεσε με ερωτήσεις του στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής, Β´ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δ. Βαρτζόπουλος.
Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης υπογράμμισε, ότι ως συνέπεια των μέτρων αυξημένης αστυνόμευσης, που ορθότατα εφαρμόζει πλέον η ΕΛΑΣ, συλλαμβάνονται σε μεγάλους αριθμούς κατ´ επάγγελμα εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, όπως και παρανόμως διαμένοντες στην χώρα αλλοδαποί, όπως και επιθετικοί παραβατικοί, που επικαλούμενοι πολιτικά κίνητρα επανειλημμένως καταστρέφουν δημόσια είτε ιδιωτική περιουσία και απειλούν την σωματική ακεραιότητα αστυνομικών και ιδιωτών. Η επιτυχής όμως, αυτή δραστηριότητα της ΕΛΑΣ τελικώς μικρή μόνον αποτελεσματικότητα έχει. Και τούτο διότι οι αποδεδειγμένως καθ´ υποτροπή δράστες πλημμεληματικής φύσεως παραβάσεων δεν οδηγούνται σχεδόν ποτέ στις φυλακές, αφιέμενοι ελεύθεροι να επαναλάβουν την δράση τους, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων της κειμένης νομοθεσίας.
Ο κ. Βαρτζόπουλος ζήτησε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η ύπαρξη πολλών μικρών καταδικών για το ίδιο ή για παρόμοια αδικήματα, που υποδηλώνει αυξημένη παραβατικότητα του καταδικασθέντος, να καθιστά υποχρεωτικώς αναγκαία την εκτέλεση της ποινής.
Το ιδιαίτερο πρόβλημα των αγνώστου διαμονής λαθρομεταναστών έθεσε ο βουλευτής στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ανέφερε ότι, όπως προκύπτει εκ των στοιχείων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής περί τους 32000 αλλοδαπών, που – χάρις στην ταχεία δράση των υπηρεσιών Ασύλου- έχουν ήδη λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα τους, παραμένουν αγνώστου διαμονής. Πολλοί εξ αυτών καθημερινώς συλλαμβάνονται και προσάγονται. Γι’ αυτούς ο Ν. 4386/2020, που πρόσφατα ψηφίσθηκε, προβλέπει, ότι «τίθενται υπό κράτηση για την προετοιμασία της επιστροφής και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας απομάκρυνσης». Τούτο όμως κατά κανόνα δεν συμβαίνει. Αντ´ αυτού οι υπεύθυνοι εφαρμόζουν τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις περί χορηγήσεως στους παρανόμους μετανάστες προθεσμίας οικειοθελούς αποχωρήσεως, έως και 1 έτους, αφήνοντας τους κατ´ ουσίαν δηλαδή ελεύθερους. Ως αιτιολογία αυτής της επιλογής οι αστυνομικές Αρχές αναφέρουν την απόλυτο αδυναμία των υφιστάμενων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Ο κ. Βαρτζόπουλος ζήτησε, να επιταχυνθεί και κοινοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός δημιουργίας των απαραιτήτων υποδομών, που θα επιτρέψουν την κατ´ ουσίαν εφαρμογή του νόμου, που ορθότατα έχει ψηφισθεί, απομακρύνοντας τους παρανόμους από τα επιβαρυμένα αστικά κέντρα.